Reliekhouder_met_fragmenten_van_de_doornenkroon_van_Christus.jpg

Tentoonstelling

Relieken

12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Relieken

Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen er duizenden kilometers voor? Maak in deze unieke tentoonstelling kennis met dit fascinerende en eeuwenoude fenomeen. U staat oog in oog met de meest bijzondere relieken uit verschillende tijden, culturen en religies.

 

 

De kracht van relieken

Vanaf 12 oktober tonen we een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

 

 

Schitterend en ontroerend: ervaar de kracht van relieken

Bijzondere verhalen

Uiteraard komen de vele bijzondere verhalen achter de relieken aan bod. Relieken danken hun bestaan immers aan de mensen die ze bewaren en er betekenis aan geven. Welke bovennatuurlijke krachten worden er aan relieken toegeschreven? Relieken geven mensen houvast, steun, inspiratie en zelfs bestaansrecht, van generatie op generatie. Met eerbied en respect zijn ze -soms eeuwenlang- bewaard en gekoesterd.

Tastbaar overblijfsel

Het woord reliek komt van relinquere, wat ‘overblijven’ betekent. Een reliek is een tastbaar overblijfsel dat herinnert aan en verbindt met een persoon, plek of gebeurtenis. Binnen het christendom, het boeddhisme en de islam kunnen relieken restanten zijn van een persoon die een voorbeeldstellend leven leidde. Maar ook voorwerpen die mensen dichter bij hun voorouders, belangrijke staatshoofden, historische helden, idolen en andere rolmodellen brengen, zijn al eeuwenlang populair. Het museum brengt al deze aspecten samen in deze unieke tentoonstelling.  

Publicatie bij Relieken

In deze prachtige publicatie worden voor het eerst relieken uit verschillende religies, culturen en tijden samengebracht en in een breed perspectief geplaatst. Laat u inspireren door vele gekoesterde krachtbronnen en de bijzondere verhalen die ermee verweven zijn. Werken van een aantal hedendaagse kunstenaars bieden bovendien een verrassend eigentijds perspectief op dit eeuwenoude fenomeen.

De publictie is binnenkort te koop in de museumwinkel en bij de betere boekhandel. 

Relieken. Krachtbronnen verweven met verhalen.  Onder redactie van Inge Schriemer

WBooks, 2018

Reeks over wereldreligies

Deze tentoonstelling vindt plaats in een reeks tentoonstellingen over verschillende wereldreligies, op respectvolle wijze naast elkaar gepresenteerd. De eerste in deze tentoonstellingsreeks was Heilig Schrift (7-10-2016 t/m 8-1-2017) over de Tanach, Bijbel en Koran.

 

Instaprondleidingen Relieken

Iedere eerste vrijdag van de maand kunt u deelnemen aan een instaprondleiding over de tentoonstelling Relieken. De data zijn: vrijdag 2 november, 7 december, 4 januari en 1 februari 14.00-15.00 uur. € 5 exclusief entree. Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of via 030-231 38 35.

Meer informatie

Voor het boeken van een een bezoek of rondlleiding, neem contact op met onze coördinator groepsbezoek Dieuwke Becker om te reserveren, via d.becker@catharijneconvent.nl.