Kerst door de ogen van glazenier Jan Schoenaker

Presentatie door Koos Sluiter in De Schouw

Deze presentatie laat u het kerstverhaal beleven door de ogen van Jan Schoenaker (1923-2017). Schoenaker heeft als glazenier in veel Twentse kerken zijn sporen nagelaten in honderden glas-in-loodramen. Hij deed dat met vakmanschap, met kennis van zaken en met humor. In ramen in verschillende kerken komen bekende momenten uit het kerstverhaal voor. In de presentatie zijn de beelden van het kerstverhaal uit diverse kerken verzameld, aangevuld met fresco’s en enkele tegels, ook van Jan Schoenaker. Het is een doorlopend verhaal, dat begint bij de profeten en bij Joachim en Anna, de ouders van Maria zoals ze worden getekend in een apocrief evangelie. Dan volgen de beelden die in geen enkel kerstverhaal mogen ontbreken, om te eindigen bij de jonge Jezus bij zijn ouders in Nazareth. Aan de beelden zijn kerstliederen toegevoegd van oud tot eigentijds. Jan Schoenaker weet het geboorteverhaal op zijn geheel eigen wijze te vertellen.

De presentatie – in het kader van Vorming en Toerusting voor de PGA – duurt ruim een uur, zonder pauze. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Hij vindt plaats op donderdagavond 15 december om 19:30 uur in De Schouw. Entree: € 5, koffie of thee inbegrepen, zowel vooraf als na afloop.

Koos Sluiter is emerituspredikant van de wijkgemeenten Pniël en Grote Kerk. Al vele jaren verzorgt hij met veel succes lezingenreeksen en presentaties over kunst en religie. Vanwege corona zijn er sinds maart 2020 geen presentaties of cursussen meer geweest.  De presentatie over het werk van Jan Schoenaker is de eerste die Koos Sluiter weer direct voor publiek geeft. Wel stuurde hij vanaf maart 2020 elke week per e-mail een korte kunstbeschouwing of beeldmeditatie  aan belangstellenden. In die beschouwingen staat steeds één kunstwerk centraal en in deze tijd wordt vaak een verband gelegd met de actualiteit van de oorlog. Wie de wekelijkse beeldmeditatie wil ontvangen kan een e-mail sturen aan geloveninkunst@gmail.com o.v.v. ‘vragen om kunst’.