“RA, RA, WAT ZIE IK?”

“RA, RA, WAT ZIE IK?”
‘CRYPTOPORTRETTEN’ IN DE WESTERSE KUNST’

Kunsthistorica Sophie Oosterwijk gaat u boeien.

Hoe mysterieus kan een portret nu werkelijk zijn? Dat zal blijken uit deze lezing. Een ‘cryptoportret’ lijkt soms op het eerste gezicht misschien helemaal niet op een portret, omdat het ‘vermomd’ kan zijn als iets anders, bijvoorbeeld als een Bijbelse Aanbidding der Koningen, waarbij de opdrachtgevers als de Drie Koningen zijn afgebeeld.
Kunstenaars kunnen ook hun eigen zelfportret toevoegen op de achtergrond of als reflectie in een spiegel of een glazen vaas, zoals in sommige bloemstillevens of in Jan van Eycks Arnolfini-portret (1434). Andere schilders, zoals Salvador Dalí, gebruiken optische illusies om portretten en gezichten in hun werk te verstoppen.
In deze lezing zullen diverse vormen aan bod komen van het ‘cryptoportret’ waarmee kunstenaars en opdrachtgevers een visueel spel speelden met elkaar en met ons als toeschouwer.

Sophie Oosterwijk is een veelzijdige kunsthistorica die haar opleiding heeft genoten in Engeland. Ze was docent aan de universiteiten van St. Andrews, Leicester en Manchester.
Zij was onder meer betrokken als onderzoeker bij het MeMo-project aan de Universiteit Utrecht en biedt regelmatig weekendcursussen aan voor de Universiteit van Cambridge. Zij biedt haar diensten aan voor redactie- en vertaalwerk.

BLEEKLEZING
Waar:          stadskerk De Bleek
Hofstraat 1   Almelo
Wanneer:    zaterdag 20 november 2021
Aanvang:    16.30 uur   zaal open vanaf 16.00 uur
Toegang:     € 7,50 en dat is inclusief een kop koffie/thee en een hapje en drankje na afloop.