Filosofie van het boerenverstand 

Op  zaterdag 7 augustus komt Jan Warndorff naar stadskerk De Bleek. Het thema:
Filosofie van het boerenverstand

Achtergronden bij het onderwerp van de lezing
Filosoof en humanisticus Jan Warndorff biedt een vernieuwende en bevrijdende levensfilosofie, met als motto: zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden.

Het leven zelf is een wonderbaarlijk mysterie; dus iets wat wij niet begrijpen. En omdat dit onbegrip geldt voor alle mensen overal ter wereld, doen we er goed aan om dit volmondig te erkennen. Het zet de potentieel gewelddadige waarheidsclaims van religie, wetenschap en politiek tussen haakjes, en geeft aan alle mensen gemeenschappelijke grond onder de voeten. Maar die grond lijkt aanvankelijk misschien heel beperkt en dun – of is het zelfs glad ijs? Jan Warndorff schreef een ‘filosofie van het boerenverstand’ onder de titel ‘Geen idee’, waarin hij laat zien hoe stevig en hoe vruchtbaar deze grond is. In de erkenning van onze onwetendheid schuilt zowel individuele vrijheid, als een aanmoediging om het leven en de wereld vooral lief te hebben. Deze filosofie van leven en liefde is geïnspireerd door met name het boeddhisme en José Ortega y Gasset (1883-195), en helemaal geknipt voor het mondiale dorp van de 21ste eeuw.

Over de spreker
Jan Warndorff (1965) is als kind van tropenartsen geboren en getogen in Ghana, Malawi en Ethiopië. Daarnaast verbleef hij in de Verenigde Staten, Engeland, Israël en Brazilië. Hij studeerde in 1996 cum laude af aan de Universiteit voor Humanistiek met een scriptie over José Ortega y Gasset. Sinds 2004 is hij voltijds vertaler en editor. ‘Geen idee ‘ is zijn debuut en werd opgenomen op de longlist van de Socrateswisselbeker 2018.

Praktische informatie:
Waar
: stadskerk De Bleek, Hofstraat 1, 7607 AB Almelo
Wanneer: zaterdag 7 augustus
Aanvang: 16.30 uur, zaal open: 16.00 uur
Toegang: € 7,50 en dat is inclusief een kopje koffie of thee en een hapje en drankje na afloop