Bleeklezing

Op 12 juni 2021 komt Marian van Caspel naar stadskerk De Bleek.

Het onderwerp van haar lezing is: de “innerlijke tijd”

Viel het u ook op dat door de lockdown uw tijdsbeleving anders was? Als we minder opgejaagd worden door de kloktijd, komt er meer ruimte voor wat filosofe Joke Hermsen onze ‘innerlijke tijd’ noemt. In haar boeken Stil de tijd en Kairos houdt Joke Hermsen een pleidooi voor ‘het vertragen van de tijd’, iets wat in deze periode makkelijker gaat, ook al zaten we er wellicht niet op te wachten. Kunsthistorica Marian van Caspel legt tijdens haar lezing de verbinding van dit filosofische thema met de Romeinse god Saturnus, die samenvalt met de Griekse god Kronos, maar ook met Chronos, de god van de tijd. Deze god verslindt niet alleen zijn eigen kinderen, zoals uitgebeeld door Goya in een beroemd schilderij in het Prado, maar maait uiteindelijk álles weg met zijn zeis. Daarnaast is er de god Kairos, die voor een andere, innerlijke tijdbeleving staat, maar ook voor de juiste kans, het juiste moment. Daarom wordt hij met een kuif op het kale hoofd weergegeven: je kunt hem maar één keer pakken.

Goya, Saturnus verslindt zijn zoon, Prado

In het tweede deel neemt de spreekster u mee naar een kapel in Vallauris in Zuid-Frankrijk, waar schilderingen van Picasso te zien zijn met als onderwerp ‘Oorlog en Vrede’. Voor haar is ‘De vrede’ in deze kapel de perfecte verbeelding van de innerlijke tijd.

 

 

 

Picasso, De vrede, Vallauris

Waar: stadskerk De Bleek
Hofstraat 1 7607 AB Almelo
Datum: 12 juni 2021
Aanvang: 16.30 uur, zaal open: 16.00 uur
Toegang € 7,50 en dat is inclusief een kopje koffie of thee en een hapje en drankje na afloop.
De organisatie houdt zich aan de corona-maatregelen van het RIVM en de
overheid. Daarom vragen wij u zich aan te melden bij:
Pauline Vrolijk – de Jong email: paulien.dejong@outlook.com (06) 437 419 34
of Pieter van Rijssel email: rijsp@ouotlook.com (06) 577