Expositie in de Bleek – druksels van Hendrik Werkman

Een monument van geestelijk verzet.
Chassidische vertellingen van Hendrik Werkman in de vorm van ‘druksels’.

Eind 1940 werd in Groningen De Blauwe Schuit opgericht, een clandestien uitgeverscollectief. Dit ontstond vanuit verontwaardiging over de eerste discriminerende maatregelen tegen de joden. Werkman was de vaste drukker én illustrator van De Blauwe Schuit. Deze Groninger putte inspiratie uit Die Legenden des Baalschem van Martin Buber. Hij maakte de in De Bleek geëxposeerde ‘druksels’ in de jaren 1941-1943. Het werden twee sets van elk 10 illustraties bij de Chassidische vertellingen. De werken ademen vrijheid, vertrouwen, levensvreugde…… en solidariteit.

Activiteiten op het gebied van zingeving
In De Bleekkerk in Almelo (Hofstraat 1) worden allerlei activiteiten georganiseerd rondom zingeving en spiritualiteit. Sommige activiteiten zijn meer gericht op ontmoeting, andere op verdieping. In De Bleek vinden activiteiten van de Vereniging Vrijzinnig Gelovigen plaats en activiteiten van Open Oecumenische Gemeente De Bleek. Voor meer informatie www.debleekalmelo.nl

1. expositie over Hendrik Werkman en de Chassidische vertellingen
2. Open Oecumenische Gemeente De Bleek
3. Hofstraat 1, 7607 AB Almelo
4. www.debleekalmelo.nl
5. vrijdag 1 februari-dinsdag 2 april
6. welkom elke zondag na de dienst, vanaf 11.15