Engelen in de kunst

Marian van Caspel    thema: Engelen in de kunst

Door de eeuwen heen vormen engelen, in al hun verschijningsvormen, een geliefd onderwerp in de kunst. Het woord ‘engel’ is afgeleid van het Griekse    angelos, dat boodschapper betekent. Met hun vleugels bewegen engelen zich vrij tussen onze wereld en ‘de andere wereld’: de hemel of de geestelijke wereld. Toch werden zij in de kunst van de eerste eeuwen van het christendom zónder vleugels afgebeeld. Deze zouden immers te veel hebben doen denken aan de gevleugelde hemelfiguren uit de profane Grieks-Romeinse cultuur. Een ander punt is dat engelen officieel geslachtloos zijn, maar ook hiervan wordt in de kunst afgeweken. Verder worden engelen vanouds  ingedeeld in negen groepen. Een mandala van de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen geeft inzicht in de hiërarchie van deze groepen van engelen. De ‘gewone’ engelen en de aartsengelen staan onderaan in deze hiërarchie. De aartsengel Raphaël, vrij onbekend in protestantse kringen, krijgt, tenslotte, speciale aandacht in deze lezing.

Wanneer:                  2 februari 2019
Tijdstip:                     16.30 uur
Waar:                        De Bleek Hofstraat 1  7807 AB Almelo
Toegang:                   € 10,00

Bijzonderheden:    De lezing van Frederike Upmeijer (gepland op 2-2) wordt gehouden op een later tijdstip.
entree is inclusief koffie, thee en een hapje en drankje na afloop. Parkeren kan op het terrein voor de kerk (gratis). Of in een parkeergarage in de directe omgeving (betaald).