Lezing Art Déco

Bleeklezing 3 – zaterdag 4 november 2017     Aanvang 16.30 uur
Aldwin Kroeze: Art Deco    

Meer nog dan een stijlperiode is Art Déco, moderne kunst voor de massa, een droom der moderniteit, waarin machines en Maya’s samen gaan. Van bioscoop en wolkenkrabber tot mixers en radio, via Art Déco krijgt de moderniteit een plek in stad én huiskamer. Haar ontstaan, haar op- en neergang zal Aldwin Kroeze, kunst- en cultuurwetenschapper, belichten.

Er is meer, veel meer: Aldwin Kroeze zal u tevens wijzen op de stijlelementen van de Art Deco in de 90-jarige stadskerk De Bleek.

Onze Stadskerk De Bleek is gebouwd in 1927 als kerk in de Art Deco stijl naar een bouwkundig ontwerp van architect H.H. Krabshuis. De Art Deco was een populaire stijlbeweging in de jaren 1920-1940. Belangrijke kenmerken van de Art Deco in onze kerk zijn o.a. de geometrische stijlvormen (deurpatronen en tegelbekleding in wanden en vloeren)  en de toepassing van felle kleuren (glas-in-lood ramen). De opening van de Bleekkerk was weliswaar op 13 maart 1927 maar op zaterdag 4 november 2017 zal tijdens de Bleeklezing uitgebreid aandacht worden geschonken aan deze vernieuwende stijlperiode van na de Eerste Wereldoorlog en hiermee wordt tevens stil gestaan bij het 90-jarig bestaan van ons kerkgebouw.

De Bleeklezing zal namelijk verzorgd worden door de bevlogen kunst- en cultuurwetenschapper Aldwin Kroeze. We hebben Aldwin Kroeze reeds mogen ontmoeten op zaterdag 15 juli jl. als tweede zomergast van dit jaar. De geboren Almeloër  zal toelichten wat de stijl in vormentaal inhoudt en waar ze door is beïnvloed. Ook zal hij stil staan bij de groei, bloei en ondergang van de Art Deco. Uiteraard zal hij ook de stijlelementen van ons kerkgebouw behandelen.

Toegang € 10,00 en is inclusief koffie/thee en een extra feestelijk hapje en drankje na afloop.

Tenslotte: Op 4 november start de tweede expositie van de Almelose kunstenaar Jan Gierveld (1935 – 2005). Deze keer hangen er figuratieve en abstracte werken. Jan Gierveld had een bijzondere band met stadskerk De Bleek.